Walsdroger

WalsdrogerDe walsdroger is een contactdroger of indirecte droger waarbij het product op het oppervlak van een roterende hete wals wordt gedroogd. Het hete walsoppervlak zorgt voor verdamping van het vocht in het product. De wals wordt op temperatuur gehouden door het verwarmingsmedium (stoom) dat zich in de wals bevindt. De walsdroger wordt voornamelijk gebruikt voor het droge van viscose vloeistoffen, zoals: geconcentreerde oplossingen, slurries, purees, papierpulp etc. Het wordt ook gebruikt bij toepassingen waar het product viscoser wordt door verdamping van vocht. De viscose vloeistof wordt mechanisch in een dun laagje op de wals aangebracht. Hierdoor wordt het vocht relatief snel uit het product verdampt.
Er zijn diverse uitvoeringen van een walsdroger, verschillen zijn bijvoorbeeld: dubbele of enkele walsen, toevoerlocatie van het product, de manier waarop het product wordt aangebracht, vacuüm, etc.

Inzetgebied en toepassingen

De typische eindproducten die gedroogd worden zijn in de vorm van poreuze vlokken en poeders en hebben dus een laag vochtgehalte. Indien het te drogen product gevoelig is voor de warmte, bestaat de mogelijkheid om in vacuüm te drogen waardoor het product op een lagere temperatuur gedroogd kan worden.

Regelingen en optimalisatie

Drie parameters zijn beïnvloedbaar bij een walsdroger:

  • Stoomdruk, ofwel de de temperatuur van het walsoppervlak, typisch 2 tot 12 barg (130 … 190 °C)
  • Rotatiesnelheid, ofwel de verblijftijd van het product, typisch 2 tot 30 omwentelingen per minuut
  • Laagdikte, typisch 0,05 tot 0,5 mm

Door deze parameters te variëren kan de droogcapaciteit worden beïnvloed en het droogresultaat worden geoptimaliseerd.

Voordelen walsdrogers

  • Hoog droge stof gehalte haalbaar

Nadelen walsdrogers

  • Beperkt inzetbaar