Energietip: Energiezuinige verdampers en condensors

Het drukverschil tussen de condensor en de verdamper in een koelsysteem is een belangrijke invloed factor op het energieverbruik en de koelcapaciteit van het systeem. Het is daarom belangrijk, dat de verdampingstemperatuur (en daarmee de verdamperdruk), zo hoog mogelijk is en dat de condensatietemperatuur (en daarmee condensordruk), zo laag mogelijk is.

Groot warmtewisselend oppervlak
De verdampingstemperatuur moet zo dicht mogelijk bij de gewenste procestemperatuur liggen; de condensatietemperatuur moet zo dicht mogelijk bij de buitentemperatuur liggen. Het is beter om grotere verdampers en condensors te installeren dan verdampers en condensors die maar net de benodigde capaciteit kunnen leveren. Als het in bepaalde situaties nodig is, kunnen grotere verdampers en condensors ook bijdragen aan extra koelcapaciteit.

Energiezuinige ventilatoren
Verdampers en condensors zijn voorzien van ventilatoren om de luchtstroom door de lamellen van de verdampers en condensors te forceren. Door te kiezen voor energiezuinige EC-ventilatoren, wordt bespaard op het energievebruik van de ventilatoren. Bij verdampers zorgt dit tevens voor minder warmte-inbreng in de gekoelde ruimte, zodat het benodigde koelvermogen afneemt.