Energietip: Toerenregeling op condensor

De condensors van een koelsysteem worden uitgelegd voor de maximale koelcapaciteit bij een maximale buitenluchttemperatuur. Voor de goede werking van het koelsysteem is het echter noodzakelijk dat bij lagere condities de condensordruk op een minimaal drukniveau blijft. Hiervoor is een koelsysteem uitgevoerd met een condensordrukregeling.

Voor een luchtgekoelde condensor wordt deze drukregeling gerealiseerd door het regelen van de luchtflow over de condensor. Als de condensor uitgevoerd is met meerdere ventilatoren, kan dit worden gerealiseerd door de ventilatoren één voor één af te schakelen. Als de helft van het aantal ventilatoren in bedrijf is, verbruikt de condensor nog ongeveer de helft van het maximale elektriciteitsverbruik.

Een andere optie is om de luchtgekoelde condensor uit te voeren met twee toerenventilatoren of frequentiegeregelde ventilatoren. De luchtopbrengst van een ventilator is evenredig met het toerental. Het elektriciteitsverbruik is echter evenredig met het toerental tot de derde macht. Als alle ventilatoren op de condensor op 50% van het maximale toerental draaien, is de luchtflow door de condensor eveneens 50% van maximaal. Het elektriciteitsverbruik is echter gereduceerd tot ca. 12,5%.

Een bijkomend voordeel van deze optie is, dat het geluidsniveau van alle ventilatoren op de helft van het toerental lager is dan het geluidsniveau van de helft van de ventilatoren op maximaal toerental.