Energietip: Optimale afstelling van branders

Voor het rendement van een brander systeem is het belangrijk, dat over het gehele regelbereik van de brander, de brander met een optimale brandstof / luchtverhouding werkt. De brandstof / luchtverhouding wordt aangegeven met de luchtfactor. Een luchtfactor van 1,00 wil zeggen, dat er theoretisch precies genoeg lucht (zuurstof) wordt aangevoerd om volledige verbranding van de brandstof te verkrijgen. Een gasgestookte brander werkt optimaal met een luchtfactor van 1,10 tot 1,15.

Dit wil zeggen dat, om zeker te zijn van volledige verbranding, 10 tot 15 % meer lucht (zuurstof), wordt aangevoerd. Een lagere luchtfactor kan leiden tot onvolledige verbranding van de brandstof en daardoor tot een lager rendement van de brander. Een grotere luchtfactor leidt tot een grotere hoeveelheid rookgassen en daardoor grotere verliezen via rookgassen en eveneens tot een lager rendement.

Het is daarom belangrijk om regelmatig, in het complete bereik van de brander, de luchtfactor optimaal af te (laten) stellen.