Warmteterugwinning uit bakovens

Veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie hebben bakovens. Deze ovens zijn grote energieverbruikers. De Kleijn is gespecialiseerd in het ontwerpen van bakdampensystemen waarbij de warmte uit de bakdampen wordt teruggewonnen.

Warmteterugwinning uit bakdampen

Tijdens het bakken ontstaat veel waterdamp. Deze damp wordt geforceerd afgezogen met behulp van een afzuigventilator. De bakdampen bevatten hebben een hoog dauwpunt en bevatten veel energie. Het dauwpunt is afhankelijk van de luchtdichtheid van de bakoven en is bij een bakoven voor frites over het algemeen 90 tot 95 °C. Door deze bakdampen door een condensor te leiden kan een warmwatercircuit worden verwarmd door het vocht uit de bakdampen te condenseren. Door een goed ontwerp kunnen door warmteterugwinning uit bakdampen watertemperaturen tot 90 °C worden bereikt. Met het warmwatercircuit kunnen diverse processen worden verwarmd, zoals drogers, proceswater, blancheurs, gebouwverwarming, etc. Op onderstaande foto toont een bakdampencondensor tijdens de installatie.
Bakdampencondensor
De bakdampen zijn over het algemeen vettig. Door onze jarenlange ervaring met het ontwerpen van warmteterugwinsystemen voor bakovens, zijn wij in staat om betrouwbare en onderhoudsvriendelijke warmteterugwinsystemen te ontwerpen. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op.